Aromaterapia şi medicina naturistă se bucură, în ultima vreme, de un real succes, datorită rezultatelor excepţionale de care acestea dau dovadă. Elementele fundamentale cu care cele două lucrează sunt uleiurile esenţiale, care sunt, de fapt, extracte din plante. Acestea rezolvă nu numai probleme privitoare la ten, ci şi afecţiuni ale căilor respiratorii, infecţii ale pielii, stări de anxietate, migrene şi nu numai.
Ulei esenţial de eucalipt
Unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esenţiale este cel de eucalipt. Acesta este extras din frunzele şi ramurile eucaliptului, fiind utilizat, iniţial, de către aborigeni ca remediu pentru combaterea febrei şi a problemelor de piele. Uleiul esenţial de eucalipt prezintă foarte multe proprietăţi terapeutice; astfel, acesta este antiseptic, analgezic, antinevralgic, antireumatic, balsamic, febrifug, cicatrizant, bactericid. Are un conţinut ridicat de fitohormoni şi are capacitatea de a hidrata şi a regenera tenul, diminuând chiar excesul de sebum, prezent, în general, la persoanele cu tenul gras şi acneic. Este cunoscut faptul că acest ulei esenţial este folosit cu precădere pentru a trata răceala şi gripa. În cazul în care ai nasul înfundat, nu trebuie decât să faci o şedinţă de infuzie, iar mucoasa nazală va reveni la normalitate.
Utilizări ale uleiului esenţial de eucalipt
Uleiul esenţial de eucalipt poate fi considerat un panaceu universal, întrucât are mai multe utilizări. Astfel, se poate folosi pentru tratarea arsurilor, tăieturilor, herpesului, diferitelor infecţii ale pielii, astmului, guturaiului, bronşitei, sinuzitei, cistitei, migrenelor şi nevralgiilor. Studiile au dovedit faptul că acest ulei reduce glicemia, are efect analgezic, ajută la detoxifiere şi reduce durerile articulare şi pe cele musculare.
Moduri de întrebuinţare ale uleiului esenţial de eucalipt
Uleiul esenţial se poate întrebuinţa în mai multe feluri: sub forma de inhalaţii, masaj, baie, compresă sau la candelă. Prima metoda este indicată, în special, pentru tratarea problemelor respiratorii, a gripei şi a răcelii, cât şi în tratamentele cosmetice. Capul se va ţine deasupra unui vas, în care s-au amestecat apă clocotită şi câteva picături de ulei. În cazul masajului, se adaugă 4-6 picături de ulei esenţial în 10 ml de ulei de masaj, avându-se în vedere că în următoarele ore să se evite contactul cu apa, pentru ca uleiul să fie absorbit. Dacă doreşti să faci o baie cu ulei esenţial, trebuie să torni în cadă un amestec format din 4-6 picături din această substanţă şi 2-3 linguri de lapte nedegresat. Pentru a scăpa de mătreaţă, adaugă în şampon 10 picături de ulei esenţial de eucalipt, masează bine scalpul timp de câteva minute, după care clăteşte părul cu apă caldă. Pentru a linişti tusea, masează-ţi pieptul cu puţin ulei, iar pentru a scăpa de durerile musculare, realizează un amestec format din 60 g de migdale şi 10-15 picături de ulei de eucalipt, cu care să te masezi pe zonele aferente.
Indiferent de faptul că îl utilizezi în tratamente de relaxare, în cosmetică sau în terapii naturiste, uleiul esenţial de eucalipt este un produs excepţional, ce nu trebuie să lipsească din locuinţa ta.
Ulei esenţial de muşeţel
Cel mai cunoscut şi utilizat ulei esenţial este cel de muşeţel. Muşeţelul este o plantă populară folosită pentru calităţile sale medicinale, având efecte calmante şi relaxante. Acesta are o aromă discretă, dulce, iar uleiul esenţial de muşeţel ajută digestia şi este analgezic, antiseptic şi antibacterian. Acesta se foloseşte pentru tratarea diferitelor afecţiuni, precum acneea, dermatita, eczeme sau infecţii ale pielii.
Ulei esenţial de lavandă
Uleiul esenţial de lavandă este şi el popular, cunoscut de mulţi aromaterapeuţi ca fiind un remediu universal. Ce trebuie să ştii despre acest ulei este faptul că s-a dovedit că ajută la dispariţia durerilor de cap şi la vindecarea arsurilor. Este recomandabil, întrucât prezintă proprietăţi analgezice, antiseptice, antivirale şi antidepresive. Acesta ajută la tratarea bronşitei, sinuzitei şi răcelii şi, mai mult de atât, este indicat persoanelor care suferă de insomnie.
Ulei esenţial de mentă
Uleiul esenţial de menta ajută la prevenirea gripei şi a răcelilor şi se foloseşte pentru tratarea acneei, sub formă de băi cu abur, faciale. Ca proprietăţi ale sale, le amintim pe cele analgezice, digestive, expectorante, antiseptice, antispasmodice. De asemenea, s-a dovedit faptul că uleiul esenţial de mentă este indicat nu numai pentru concentrare, ci şi pentru calmare.
Ulei esenţial de trandafir
Acest ulei esenţial este folosit foarte des în aromaterapie, datorita mirosului său extrem de parfumat. Un motiv pentru care ar trebui să încerci uleiul esenţial de trandafir este faptul că are calităţi antiseptice, antibacteriene şi ajută la relaxare. În acelaşi timp, acesta poate fi utilizat în cazul în care te afli într-o stare de depresie, melancolie sau anxietate.
Un articol de Ana Marin