Corpul tău îţi trimite mesaje?

Sănătatea pielii tale, a degetelor, a părului, urechilor sau a gurii îţi dau indicii asupra sănătăţii nutriţionale a corpului tău, în totalitate. Ţi-au apărut pete albe pe unghii? Sau poate că ai aproape tot timpul mâinile şi picioarele reci… Toate aceste lucruri minore, pe care este posibil să le ignori, îţi spun de fapt că din alimentaţia ta lipsesc vitamine sau minerale esenţiale pentru sănătatea organismului tău.

Doza zilnică recomandată
Doza zilnică recomandată (DZR) reprezintă ghidul impus de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte consumul recomandat de vitamine şi minerale la care trebuie să se supună majoritatea producătorilor de suplimente alimentare. DZR oferă o sugestie asupra consumului zilnic de nutrienţi pentru prevenirea deficientelor nutriţionale severe.

Ai mai jos câteva semne fizice ale unor deficienţe nutriţionale:

 • Păr uscat şi degradat – lipsă de acizi graşi esenţiali.
 • Albirea prematură a părului – deficienţă de acid pantotenic (B5).
 • Căderea părului – lipsa acidului folic, a vitaminelor B5, B6 şi a acizilor graşi esenţiali. Poate indica prezenţa unor tipuri de substanţe toxice în organism.
 • Mătreaţa – deficienţă de acizi graşi esenţiali, antioxidanţi (în special seleniul), vitamina B6 şi în general deficienţă de vitamine din complexul B. Poate indica un nivel scăzut al acidului gastric.
 • Acneea – deficienţă de zinc, acizi graşi esenţiali sau vitamina A. Nivel scăzut de acid la nivelul stomacului şi consumul ridicat de grăsimi.
 • Carii dentare – deficienţă de vitamina B6 şi minerale (în special calciu şi bor).
 • Sângerarea gingiilor – deficienţă de vitamina C şi bioflavonoide.
 • Crăpături în colţurile gurii – lipsa elementelor din complexul B sau a riboflavinei.
 • Limba umflată – lipsa acidului folic, a vitaminei B12, zincului sau fierului.
 • Limba deschisă la culoare – nivel scăzut de fier.
 • Cearcăne – nivel scăzut de quercitină sau vitamina C.
 • Deformarea unghiilor – deficienţă de fier.
 • Inflamarea cuticulelor – deficienţă de zinc.
 • Pielea uscată – deficienţă de acizi graşi esenţiali, vitamina A sau vitamina E.
 • Vindecarea lentă a rănilor – deficienţă de vitamina A, vitamina C, zinc sau acizi graşi esenţiali.
 • Învineţire rapidă – nivel scăzut al vitaminelor K, C, E sau a bioflavonoidelor.
 • Mani reci – lipsa acizilor graşi, a vitaminelor E şi B12 sau a fierului.

Lista de mai sus are un caracter “orientativ”. Când îţi “examinezi” corpul, trebuie să ai în vedere moştenirea ta genetică şi alţi factori care ţin de sănătate şi care pot cauza unele simptome asemănătoare. În general, semnele fizice pot spune destul de superficial care sunt carenţele tale nutriţionale, dar cel mai important este să faci o vizită medicului tău înainte de a te repezi la diverse suplimente alimentare. Poţi acoperi nevoile organismului tău printr-o alimentatei adecvată, deficienţele nutriţionale pe care intuieşti că le ai, dar când vine vorba de suplimentele de vitamine şi minerale, alege întotdeauna sfatul unui medic.

Altă părere despre sare, zahar şi grăsimi
Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea lor era fără iod! Fără iod în alimentaţie e jale! “Ca sarea în bucate”, spune povestea, ca măsură a iubirii! Mesajul e mai actual ca niciodată! Şi e singura poveste de acest fel de pe Pământ! Dar l-au modificat! … Excesul de sare, zahăr şi grăsimi, dăunează grav sănătăţii! «Ăsta» avertisment medical! Nu Petre Ispirescu! Să luăm cuvânt cu cuvânt! Exces, sare, zahăr… Ce înseamnă exces? La prima citire, prea mult, dar raportat la masa corporală? Între corpul unui copil de 20 de kilograme şi cel al unui adult de 120, e o marjă de eroare foarte mare, ca să pronunţi exces, sau să recomanzi doar 2, 4 sau 6 g de sare pe zi… Între cel de la munte care bea apă puternic magnetizată şi aproape pură şi cel de la şes care primeşte apa cea mai infectă. Cel de la munte va solubiliza şi elimina mult mai repede substanţele! Şi de fapt cui se adresează televiziunile cu aceste spoturi? Că nu suntem la fel! Suntem unici domnilor, cu organele noastre, cu metabolismul nostru, cu stilul de viaţă, cu totul, fiecare e unic în felul său! Şi nici nu avem aceeaşi grupa sanguină! Şi diferă şi RH-ul, purtătorul de oxigen din sânge! Unii au predominant Cuprul(-) alţii, cei mai mulţi, Fierul (+)! Sarea! Orice reacţie a apei cu sarea produce căldură! Iar sarea formează principalul electrolit care, scos din sânge, reduce de 11 000 de ori viteza transferului informaţional către creier!!! Hmm! Intuiţia îmi spune că ăsta e scopul lor: să devenim legume! La muncă şi înapoi…acasă, la televizor…unde ni se repetă zilnic prostiile astea: excesul de sare zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii! Dar excesul de alcool,tutun şi medicamente? Nu e mai periculos? Ba da! Dar aduce profituri imense, accize şi taxe! La nivel mondial! Şi e bine să ai multe legume în sistem! Pentru că «legumele» îşi plătesc taxele…la zi! Amintiţi-vă!: Ce face medicul prima dată în spital? Schimbă regimul alimentar, fără sare… adică taie legăturile informaţionale cu creierul, ca să poată trimite medicamentele peste tot. Amorţeşte creierul pentru că altfel, acesta, ar reacţiona imediat la chimicalele administrate! Ar declanşa alergii!

Dar zahărul? Zahărul e purtător de un cu totul alt tip de informaţii! Vorbim de zahărul natural din fructe sintetizat de natură cu ajutorul apei! Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine… naturală! Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN)!!! Adică a evoluţiei dvs.! Vitalitatea dvs. şi a copiilor dvs., atenţia, concentraţia, focusarea, vin din zaharurile naturale! Şi evoluţia dv. Genetică!

Grăsimile?! Să vedem ce spun studiile! Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare; la sinteza hormonilor în glandele suprarenale şi în ovar; este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformării de către ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului induse cu ajutorul medicamentelor, duc la apariţia depresiei, comportamentului violent, sinucidere, creşterea riscului de infarct miocardic şi mai ales o slabă funcţionare a sistemului imunitar. În trecut, cineva cu un regim alimentar ce conţinea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. (JAMA 2001; 285:2486-2497). Asta până când, cei de la OMS, au hotărât să schimbe normele! Să le coboare la 200! Imediat, au apărut 36 de milioane de «bolnavi», şi 4,3 de miliarde de dolari pe an, câştig, dintr-un foc! Între «ştiinţa» unora şi intuiţia lui strămoşească, ciobanul român a ales Intuiţia! Tot cu slană, pită şi pălincă trăieşte! Cum aţi vrea să-şi crească oile, să lupte cu frigul, cu ploile sau cu urşii? Şi cu cojocul de 40 de kilograme?

Cele 6 Obstacole care stau în faţa Fericirii:
ORGOLIUL, SUPĂRAREA, ATAŞAMENTUL, PLĂCEREA,LĂCOMIA, INVIDIA.

Cele 6 Virtuţi care ne aduc Fericirea:
PACEA, ÎNŢELEPCIUNEA, IUBIREA, ADEVĂRUL, GENEROZITATEA, ÎNŢELEGEREA.

Doamne, învaţă-mă să fiu:
Flexibil ca Apa,
Blând ca Zefirul,
Rapid ca Lumina şi
Puternic ca Speranţa.
Amin!