Leacuri naturiste

Pentru oase, coloana vertebrală

Artroză: pe fondul kilogramelor în plus, activitatea articulaţiilor şi mai ales a genunchilor se desfăşoară cu mai mare dificultate. Cea mai bună soluţie este slăbitul şi simptomele artrozei vor scădea în intensitate. Vitamina C dă rezultate bune, se consumă citrice, pătrunjel, coacăze negre. Sucuri de legume, ţelină, morcovi, roşii, varza albă. Să se consume de 2 ori/săptămână peşte – somn, macrou, ton, hering, (reduce inflamarea articulaţiilor). Se evită grăsimile animale, se consumă lactate semidegresate, carne de pui şi vită. Decoctul de salcie acţionează la o aspirină naturală, calmând durerile. Se beau câte 3 ceşti/zi. Şi ceaiul de creţuşcă are rol antiinflamator.

Anchiloza: 20 lame de ras din oţel inoxidabil se bagă într-o sticla de lapte cu gura mare, se toarnă ½ litru de esenţă de oţet, se acoperă cu un dop, se scutură în fiecare zi. Se aşteaptă până se dizolvă toate lamele. Cu lichidul rezultat se aplică comprese pe locurile anchilozate, până ce pielea se înroşeşte. Înainte de a se folosi şi după se unge locul cu alifie de gălbenele.

Dureri lombare: dormitul pe o suprafaţă tare. Se fac băi de şezut cu coada calului, în care se stă 20 min. După 3 băi, durerile dispar.

Se pune la macerat în 200 ml. spirt medicinal următoarele plante: fructe de tuia, sunătoare, sânziene şi tătăneasă, câte 20 g. din fiecare, se ţin la macerat într-un borcan cu capac timp de 12 ore, apoi se fierb la bain-marie timp de 3 ore, în 400 ml. ulei de floarea soarelui. Se filtrează şi se adaugă 10 ml. ulei volatil de cuişoare. Cu acest ulei se face masaj începând de la baza capului, de-a lungul coloanei, insistând în zona lombară.

Tratament cu Balsam de rozmarin de la Ardes Cosmetici, o cremă termogenică, pe bază de camfor natural şi rezorcină. Este recomandat de medicii naturişti ca activator circular în afecţiuni musculare, articulare, inflamaţii şi reumatisme.

Durei articulare: Bio-seleniu+zinc, Bio-Marin Plus.

Dureri de spate: tratamentul terapeutului Tiberiu Kovacs (tel. 0744/160118), din Zalặu, jud. Sặlaj, remediazặ afecţiuni de coloanặ, mâini, picioare, scoliozặ,hernie de disc, torticolis, dorsalgii. Joint Protex, Shark Aid, Primose Oil – toate se iau cu ½ orặ înainte de masặ. Este benefic în scoliozặ, spondilozặ, spondilitặ, hernie de disc, discopatii, inflamaţii articulare, reumatism, crampe musculare, întinderi de ligamente, durerea genunchiului.

Hernia de disc: raze calorice în faţa sobei, cu uşa deschisă, când este numai jar, cu spatele gol. Durata unei şedinţe este de 20 min. dimineaţa şi 20 min. seara. După 10 – 15 şedinţe durerile se diminuează, iar după o lună au dispărut.

Osteoporoză: 200 g. făină de orez, 200 g. miere de pădure, 50 g. polen, 100 ml. lapte dulce nefiert, se omogenizează, se păstrează în vase închise la culoare şi la frigider, se iau zilnic 3 linguri, cu 2 ore înainte de masă, până se termină.

Calciu cu vitamina D: drajeuri 3/zi, 15 zile/lună, timp de 6 luni.

Poliartrită reumatoidă: Bio-seleniu+zinc.

Reumatism: bucăţi de ţelină se opăresc în clocot, după de s-a răcit puţin se bea zeama în care au fiert legumele.

Ţelina fiartă se toacă cu puţină făină, lapte şi miere, se amestecă până se obţine o pastă, se poate consuma ca salată, umplutură pentru cartofii fierţi sau unsă pe pâine prăjită.

Se beau 1 – 2 pahare de suc de ţelină/zi , tratament cu efecte foarte puternice.

Frunze de ţelinặ opặrite cu apặ clocotitặ, se lasặ sặ se rặceascặ şi se pun pe articulaţiile dureroase, timp de 2 ore.

Ceaiul de pătrunjel luat înainte de masă, stimulează rinichii, ceea ce previne manifestarea accentuată a reumatismului.

Ca remediu extern, pentru gută şi reumatism, cel mai indicat este cu o bucată de lână, ţinută deasupra unui vas cu aburi. Când lâna absoarbe vaporii fierbinţi de apă, se pune compresa pe zona afectată. Peste compresa caldă se pune o pânză unsă cu unguent antireumatic, cu rol în a provoca perspiraţia. Se schimbă compresa de câte ori s-a răcit.

Ulei de dafin. 30 g. frunze uscate şi pisate se pun în 200 ml. ulei vegetal, se macerează 5 – 6 zile, se masează zona dureroasă.

Loţiunea cu ulei de in şi terebentină, ajută la alinarea durerilor.

Amestecul a 4 – 5 căţei de usturoi cu puţin ulei de măsline, se pune cu o compresă pe zona afectată, mai ales la gută.

Vezica biliară de la porc cu pieliţă cu tot, alcool rafinat sau ţuică 1 litru, se lasă la macerat 6 săptămâni, se filtrează apoi se frecţionează locurile dureroase.

Uleiul de angelică şi spirtul – preparat din ulei de angelică, camfor, alcool – se frecţionează locul afectat.

Tratament pentru reumatism, osteoporoză, artroză, contraindicat la boli cardiovasculare:

  • baie cu apă fierbinte timp de o ora
  • îmbrăcat în halat de baie flauşat îmbibat în apă rece şi oţet de mere şi culcat pe pat fără saltea, învelit complet în pături, lângă pat se pune un calorifer dat la maxim.
  • peste bolnav şi calorifer se mai pun 2 pături.
  • halatul se usucă apoi bolnavul transpiră până îl udă.
  • bolnavul stă nemişcat timp de 2 ore.
  • iese un miros urât.
  • se schimbă în haine călduroase şi mai stă în pat 3 ore.
  • în timpul tratamentului şi apoi 6 – 12 ore după să nu ajungă frigul la bolnav
  • tratamentul se face pe nemâncate şi pe nebăute.

Sciatică: se pot preveni durerile prin masarea zonelor afectate cu ulei de muşeţel.