Măceşele sau (Rosa canina) sunt acele fructe roşii folosite frecvent în medicina naturistă, dar totodată şi în gospodărie. Măceşele sunt bogate în vitamine şi minerale, dar şi în substanţe active care îmbunătăţesc semnificativ starea de sănătate şi previn numeroase boli.
Ce conţin măceşele? Măceşele conţin vitamine precum: vitamina A; vitamina C; vitamina K implicată în procesele de coagulare a sângelui; vitamine din complexul B; vitamina PP, etc.
Măceşele mai conţin şi minerale ca: magneziu, potasiu, sodiu, dar şi substanţe puternic detoxifiante care înlătură radicalii liberi şi stresul oxidativ.
Cum se pot consuma măceşele?
Măceşele se pot consuma chiar crude în salate dacă sunt scoşi sâmburii sau sub forma de ceai,tinctură sau chiar vin de măceşe.
Beneficiile tămăduitoare ale măceşelor
Aceste fructe roşii cresc imunitatea Ceaiul de măceşe este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin conţinutul lor de proteine vegetale şi vitamine măceşele întăresc imunitatea şi conferă rezistenţă în faţa infecţiilor, fiind utile şi copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Se recomandă fie să consumaţi 5-10 măceşe crude o dată la câteva zile, fie să preparaţi ceai de măceşe.
Produsul vegetal utilizat: (Cynosbati fructus). Acţiune farmacologică: tonic vitaminizantă, antiinflamatorie, hepatoprotectoare, diuretică; stimulează secreţia biliară şi ajută la eliminarea bilei în intestin.
Indicaţii(intern): artrită reumatoidă, avitaminoze, afecţiuni hepatice, dischinezie biliară, afecţiuni renale,convalescenţă, circulaţie periferică deficitară, constipaţie, gripă, guturai, febră, obezitate, supraponderabilitate, hemoragie menstruală, spondiloză anchilozantă.
Măceşele ajută în dieta de slăbire. Măceşele accelerează arderile şi facilitează refacerea structurilor tisulare prin conţinutul de vitamine şi minerale care stimulează şi reglează metabolismul, participând la reducerea depozitelor de grăsime. Este recomandat să asociaţi măceşele meselor cu fructe pentru a le spori beneficiile. Puteţi consuma măceşe crude (în salata de fructe de exemplu) sau sub formă de ceai.
Utile în cura de detoxifiere. Măceşele pot fi utile şi în cura de detoxifiere pentru efectul lor de scădere a stresului oxidativ şi pentru reducerea radicalilor liberi. Măceşele sunt astfel utile în orice cură de detoxifiere, chiar şi în curele de reducere a efectelor iradierii. Să nu uităm totuşi de faptul că fiecare dintre noi, în special cei care trăiesc în mediul urban, suntem expuşi permanent la un grad mic de iradiere din mediu. Aşadar este indicat să consumăm frecvent alimente detoxifiante.
Măceşele refac frumuseţea pielii. Pentru că au un conţinut ridicat în vitamine, în special în vitamina C, măceşele sunt utile în tratamente de înfrumuseţare pentru piele, având proprietăţi regenerative pentru structurile cutanate şi subcutanate. Astfel măştile naturale cu măceşe sau pur şi simplu consumul acestor fructe roşii, alături de o dietă sănătoasă, ajuta la menţinerea tinereţii şi frumuseţii pielii.
Sunt utile în combaterea acneei. Măceşele sunt utile şi în combaterea acneei tocmai prin proprietăţile enumerate mai sus. Astfel se recomandă să faceţi o pastă din măceşe fără sâmburi (macerate sau la blender) pe care o amestecaţi cu o pastilă pisată de aspirină şi o lingură de miere. Obţineţi astfel o mască foarte activă pentru înlăturarea acneei. Se recomandă să utilizaţi zilnic această mască, seara, după curăţarea intensă a tenului, pentru a avea rezultate bune în combaterea acneei.
Măceşele combat constipaţia. Măceşele au uşor efect laxativ, de fapt ele mai mult reglează tranzitul intestinal prin conţinutul lor ridicat în fibre. Astfel măceşele sunt utile persoanelor care se confruntă cu constipaţia sau cu alte tulburări de tranzit intestinal.
Nu are contraindicaţii.