Reţete naturiste

REUMATISM

Fiere de porc şi alcool: Un kilogram de fiere de porc sau de vită (se ia de la abator) se dă prin maşina de tocat carne şi se amestecă cu un litru de alcool de 90 grade. Se lasă 7 zile la soare. Vara, ne ungem cu preparatul pe tot corpul şi ne întindem la soare 2-3 ore, pentru a transpira. Capul îl protejăm cu o pălărie de paie, în care punem o frunza de brusture. Repetăm procedeul zi de zi, ori de câte ori e soare. După baia de soare, nu ne spălăm, ci îmbrăcăm o cămaşă mai veche pe care o lăsăm pe noi şi noaptea, căci şi noaptea preparatul va intra şi mai bine în piele. A doua zi ne spălăm bine pe tot corpul. Cu o singură sticlă din acest preparat se vindecă orice reumatism aflat în fază incipientă; cu două sticle, avem linişte un an-doi. Tratamentul trebuie repetat.

Băi cu vreji de roşii: Se taie, toamna, vrejii care rămân după culesul tomatelor. Se iau 2-3 tulpini şi se fierb 20 de minute, într-un litru de apă. Se fac băi ale zonelor dureroase sau se pun comprese. Repetate an de an, băile ne ţin articulaţiile flexibile ca în anii tinereţii. Fiertura de vreji se poate reîncălzi şi folosi de două-trei ori.

Bai de ovăz: Puternic anti-reumatice sunt băile de paie de ovăz adunate când dă spicul, dar şi mai târziu. Se fierb în apă, se fac băi de 20-25 de minute. Bune sunt şi băile de frunze de paltin, de pleavă de fân, de frunze de nuc, de cetină de brad, de boz (toată planta), de castane sălbatice.

Bai cu bicarbonat: Se fac 15 băi cu bicarbonat de sodiu, o lingură şi jumătate la un litru de apă fiartă. Produc un efect excelent. Apa de la o baie se reîncălzeşte de două ori.

Covăseală de grâu: 1 kg grâu curat, 1,100 kg zahăr, 50 g drojdie se pun într-un vas mare, în 5 litri de apă curată. Se amestecă şi se lasă 21 de zile la covăsit. Se strecoară. Se beau cate 100 ml pe zi.

Sunătoare cu miere: Un pumn de floare de sunătoare se pune într-un litru de apă ce dă în clocot. O lăsam să fiarbă 10 minute descoperit, apoi se lasă să se răcească 15 minute. Se strecoară şi se pune într-un vas peste un kilogram de miere. Se adăugă 1/4 litru rachiu de drojdie. Se amestecă bine şi se pune la sticle. Se ia câte o ceşcuţă, cu 15 minute înainte de masă.

 

SCIATICĂ

Terapie cu jar de lemne: Atât sciatica, cât şi lumbago se pot vindeca ca la ţară. Astfel: facem foc mare în sobă, tragem jarul la uşa sobei şi împingem lemnele în fund, în sobă. Ne aşezăm cu partea bolnavă spre dogoare. Alături punem un lighean cu apă foarte rece. Când ne-am înfierbântat, ne ştergem cu o cârpă cu apă rece peste şale, apoi stăm în continuare 20 minute, de două ori pe zi. Procedeul trebuie repetat 10 zile.

 

SINUZITĂ

Boala poate fi prevenită, dacă de la primele simptome frecăm fruntea cu ambele palme, începând de la centru spre exterior, apăsând puternic. Se repetă masajul de 30 de ori. Dacă totuşi am ajuns la sinuzită, o vindecăm în 24 ore astfel: din oră în oră luăm câte o gură de faguri de miere, mestecând încet un sfert de oră. Ceara rămasă poate fi înghiţită şi ea, nu prezintă pericol pentru stomac. După 12 ore, se produce desfundarea sinusurilor. Dar pentru desăvârşirea tratamentului, mai luăm 6 dimineţi la rând câte o gură de faguri de miere.

 

GASTRITĂ

Un kg rădăcini de pătrunjel se fierb în doi litri de apă, până scade la jumătate. Împărţim ceaiul în 7 porţii. Se beau dimineaţa, la distanţă de 10 minute. Lichidul să aibă temperatura camerei.

Două linguri de caimac de lapte se bat bine cu două gălbenuşuri şi două linguriţe de miere, până se face un fel de unt-cremă. Întreaga cantitate se ia de trei ori pe zi, înaintea meselor cu 1/2 oră. Prima porţie trebuie luată imediat după trezire, pe stomacul gol, la distanţă cât mai mare de micul dejun.

 

ANEXITA, LEUCOREE, REGLAREA CICLULUI, NEPUTINTA DE A RAMANE INSARCINATA SI DE A PURTA SARCINA

Planta minune care face toate aceste vindecări e papura roşie sau stânjenelul de baltă, un dar al lui Dumnezeu făcut oamenilor. Poporul o numeşte buruiana pentru vătămătură. Are rădăcini pivotante, roşii, floarea galbenă, frunzele ca săbiile şi înălţime 1/2 metru. (A nu se confunda cu obligeana.) Ambele cresc în locuri apoase, heleşteie, iazuri, râuri lente, la marginea lor. Puterea plantei e în rădăcină. Ea se culege în prima jumătate a lui aprilie şi din a doua jumătate a lui iulie înainte. Rădăcinile se scot cu hârleţul, se spălă bine, se curăţă de perişori şi putreziciuni şi se zdrobesc. Se pun la macerat în rachiu de drojdie sau de prune (tărie de 50grade), cam şapte rădăcini la o sticlă. Se ţin la umbră. După 12 zile, preparatul e gata. Se administrează câte 15-20 ml, cu o jumătate de oră înaintea celor trei mese de peste zi. Peste rădăcinile rămase după golirea lichidului turnăm iar rachiu. Se lasă 6 zile la macerat, apoi se consumă. În timpul tratamentului este oprit consumul de băuturi alcoolice.

 

DIAREE

Ceai din pieliţe scoase de pe miezul nucilor noi. Excelent!

Un vârf de cuţit de praf de ghindă se ia cu puţină apă, după ce ghinda a fost prăjită şi măcinată.

Ceai de frunze şi de sâmburi de gutui.

Ceai de frunze şi de sâmburi de piersic.

Ceai de frunze de fragi.

Orez fiert, împreună cu zeama lui, îndulcit şi amestecat cu iaurt. Ajută mult, mai ales pruncilor.

Ceai de frunze de mur.

O bucată de zahăr, o linguriţă de ulei, zeama de la o jumătate de lămâie. Se freacă bine toate componentele, până se topeşte zaharul. Se face un ceai de muşeţel, se lasă să se răcească, apoi se dau bolnavului ambele leacuri. 24 de ore nu se mănâncă nimic, ci se bea numai ceai de muşeţel.

Ceai de lemn de prune, foarte bun si pentru animale.

Apă albuminoasă: batem două albuşuri de ou, în 50 ml de apă rece. Se dă din ceas în ceas, câte o lingură, copiilor mici.

Mâncăm afine.