Cromoterapia, sănătate cu lumină

 

Cromoterapia sau terapia prin culori face parte din acele modalităţi terapeutice, complet naturale, pe care le redescoperim cu încântare ca fiind cu uşurinţă apte să ne reechilibreze printr-o modalitate cât se poate de blândă organismul, mai ales în condiţiile în care acesta este aproape mereu supus stresurilor şi tensiunilor zilnice.

Lumina descompusă de o prismă, face să apară cele şapte culori fundamentale ale curcubeului, numite şi ton cromatic: roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Aceste culori sunt unde electromagnetice cuprinse între 390 milimicroni şi 710 milimicroni şi sunt percepute de ochiul nostru în toate nuanţele şi intensităţile posibile. Aflate în jurul nostru, ele acţionează asupra creierului, glandelor endocrine şi contribuie la armonizarea psihicului, influenţând chiar şi somatic.

În afara celor şapte culori există şi culori acromatice: negru-cenuşiu, alb, neutre din punct de vedere terapeutic. Încă din Evul Mediu, vindecătorii şi vrăjitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. În zilele noastre, cercetătorii recunosc că într-adevăr culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispoziţiei şi a sănătăţii.

Fiind o metodă naturala de tratament, ce utilizează culorile, cromoterapia poate fi practicată de oricine cu uşurinţă, atât prin contemplarea unei anumite culori, cât şi prin baia de culori ori proiectarea unei culori pe o anumită zonă a trupului, în funcţie de efectul pe care dorim să-l obţinem. Experimental s-a dovedit că influenţa culorilor este independentă de vedere, ele influenţându-ne chiar şi atunci când nu le vedem deloc. Undele electromagnetice care le generează se comportă diferit, intrând în rezonanţă cu organismul uman, dând naştere unor efecte precise în zonele în care sunt direcţionate. Acţiunea culorilor se explică prin vibraţiile generate de diferenţele lor în ceea ce priveşte lungimea de undă a fiecărei culori.

Este important de ştiut, în funcţie de bolile şi problemele cu care ne confruntăm, ce culoare va fi benefică pentru vindecare.