Tipuri de masaj:
- terapeutic
- relaxare, întreţinere şi tratament
- masaj limfatic
- masaj anticelulitic
- cu miere de albine
Masajul este un procedeu care, privit global, este foarte complex atât ca acţiune, cât şi ca modalităţi practice de aplicare. Tocmai de aceea, efectele sale sunt manifestate pe mai multe niveluri ale fiinţei.
La nivel fizic
La nivel fizic masajul acţionează în primul rând asupra pielii, asupra musculaturii, articulaţiilor şi a ligamentelor. Foarte importante sunt efectele de tonifiere a pielii, de modelare a structurii fizice prin eliminarea ţesuturilor de prisos.
La un nivel mai profund, masajul acţionează prin stimularea şi armonizarea activităţii organelor interne. Multe dintre persoanele care au făcut cure intensive de masaj şi de auto-masaj au constatat că digestia s-a accelerat, constipaţia şi balonarea au dispărut. De asemenea este cunoscut faptul că deseori masajul realizat constant ameliorează şi chiar vindecă anumite afecţiuni.
Toate acestea au drept efect reglarea armonioasa a greutăţii, eliminarea mai facilă a grăsimii de prisos, întărirea musculaturii, mărirea vitalităţii.
La nivel psihic
La nivel psihic, masajul are o serie de efecte profunde care sunt însă determinate în principal de intensitatea, durata şi frecvenţa cu care a fost realizat masajul, gradul de concentrare al atenţiei pe perioada masajului, precum şi zona în care a fost făcut masajul.
Cercetările ce au fost făcute cu privire la efectele complexe ale masajului au arătat că, pe măsura ce a fost făcut mai des, cu intensitate mai mare, iar şedinţele mai lungi, acest procedeu străvechi a influenţat foarte mult psihicul într-un sens profund benefic.
La nivel menta
Masajul acţionează chiar şi asupra minţii persoanei masate. Masajul are un efect deosebit de benefic asupra minţii prin deblocarea şi armonizarea planului psihic, asigurând un fundal adecvat desfăşurării proceselor mentale. Masajul acţionează şi prin îmbunătăţirea conştientizării propriului corp, prin eliminarea anumitor probleme la nivel somatic, care pot agrava dezvoltarea intelectuala armonioasă.
Mintea şi psihicul susţin masajul prin adoptarea unei gândiri constructive, care să evoce şi să anticipeze efectele profund benefice ale masajului. Vizualizarea plină de credinţă şi forţă a modificărilor benefice ale corpului care vor apărea în urma efectuării masajului va face ca gândul să devină atât pentru cel masat cât şi pentru maseur o veritabilă unealtă, care va modela într-un mod inedit corpul, folosindu-se de integrarea practică data de masaj.
- Când facem cuiva masaj, fie că ne dam seama sau nu, îi transmitem foarte bine starea noastră acelei persoane. De aceea trebuie sa avem o dispoziţie foarte bună, să fim calmi, plini de încredere, veseli, optimişti. Dacă sunteţi obosiţi, supăraţi este bine să evitaţi să faceţi masaj.
- Masajul este o cale excelentă de cunoaştere a celui tratat. Prin intermediul mâinilor putem afla multe despre starea de vitalitate a pacientului, despre starea sa de tensiune interioară, despre cât de receptiv sau nervos este. De asemenea vom şti unde este un spasm muscular, care sunt locurile congestionate, părţile umflate, entorsele vechi, luxaţiile. Aşadar mâinile ne vor putea spune multe lucruri despre persoana din faţa noastră, unele pe care probabil nici ea nu le ştie.
- Efectele masajului se datorează acţiunii lui asupra unor muşchi în cazul durerilor, întinderilor şi crampelor musculare, acţiunii asupra ligamentelor şi tendoanelor în cazul unor entorse, luxaţii etc., asupra stresului şi tensiunii datorită relaxării şi decontractării pe care le produce, dar şi asupra organelor interne datorită faptului că în timpul unui masaj se acţionează asupra diferitelor puncte de acupunctură.
- Prin masajul cu preparate din plante se acţionează asupra întregului organism, întrucât principiile active sunt preluate prin circulaţia sanguina periferică şi apoi sunt răspândite în întreg corpul, unde îşi exercită acţiunea terapeutică.
Masajul terapeutic
Masajul terapeutic a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a elimina oboseala, a restabili circulaţia, a echilibra energiile YIN şi YANG, a stimula glandele şi a tonifica muşchii şi ligamentele. Masajul terapeutic cuprinde numeroase forme de masaj ce stimulează în profunzime, cu ajutorul degetelor, punctele vitale situate de-a lungul meridianelor energetice, pentru a obţine aceleaşi efecte ca şi în cazul acupuncturii (vezi tipurile de masaj pe site).
Tratamentele în cadrul masajului terapeutic au efecte spectaculoase în numeroase cazuri de multe ori complicate. Nu există scurtături în cazul unor astfel de tratamente, fiind nevoie de multă muncă şi dăruire din partea terapeutului şi de o experienţă clinică îndelungată. Toate aparatele electronice moderne de tracţiune şi alte dispozitive folosite în fizioterapie sunt incapabile să se compare cu puterile de vindecare ale qi-ului aplicat corect corpului prin masajul terapeutic. Ramura specializată din cadrul masajului terapeutic, masajul reflexogen, stimulează organele, glandele asociate meridianelor majore care se termină la nivelul labei piciorului: splina, rinichii, ficatul, stomacul, vezica biliară , vezica urinară şi nervii principali ai sistemului nervos autonom. Picioarele tensionate determină organe tensionate şi în ziua de azi toată lumea, într-o anumită măsură, suferă din cauza picioarelor tensionate. Masajul terapeutic este o terapie sigură şi plăcută cu beneficii multiple.
Drenajul limfatic manual – masajul limfatic
Drenajul limfatic manual reprezintă acel tip de masaj prin intermediul căruia se asigură drenarea lichidelor excedentare de la nivel celular, menţinând în acelaşi timp echilibrul hidric al spaţiilor interstiţiale şi evacuarea deşeurilor provenind din metabolismul celular. La evacuarea acestor lichide interstiţiale participă 2 procese distincte, respectiv captarea limfei realizată de reţeaua de capilare limfatice şi evacuarea departe de zona infiltrantă a substanţelor preluate în capilarele limfatice. Captarea este consecinţa creşterii locale a presiunii tisulare, de aceea, cu cât va fi mai mare presiunea, cu atât va fi mai mult preluată de capilarele limfatice.
Manevrele specifice drenajului limfatic manual prin care se facilitează procesele de captare şi evacuare a limfei sunt:
- Manevra de captare (resorbţie) se execută prin deplasarea pielii cu mana pe planurile subiacente, dinspre partea sa cubitală (deget 5) spre cea radială (deget 2), braţul efectuând mişcări de abducţie şi aducţie faţă de trunchi, presiunea asupra pielii având loc în timpul abducţiei.
- Manevra de evacuare (de apel) se execută în sens invers fata de manevrele de captare, dinspre radial spre cubital, presiunea executându-se în aducţia braţului fata de trunchi.
În timp ce manevrele de captare se execută doar acolo unde există infiltrate, respectiv edeme, urmate de manevrele de apel care vor purta ceea ce s-a captat în cantitate crescută spre locul de vărsare, manevrele de apel sunt nelipsite din orice tip de drenaj limfatic, fie că este executat în scop pur terapeutic, fie în scop estetic, deoarece acestea au un dublu rol, evidenţiat experimental, de captare şi de evacuare, deschizând, de asemenea numeroase colectoare limfatice obişnuit nefuncţionale.
Manevre specifice de drenaj limfatic manual
- cercurile cu degetele – sunt implicate degetele 2,3,4,5. Cercurile cu degetele sunt mişcări circulare concentrice realizate apăsând uşor pielea şi deplasând-o faţă de planul profund. Presiunea realizată pe parcursul acestor manevre este uşoara şi progresivă. Mâna se deplasează fără a freca.
- cercurile cu policele – executate exclusiv cu policele în scopul captării sau evacuării.
- mişcarea combinată – reprezintă asocierea cercurilor cu degetele cu cercurile cu policele, acesta din urmă terminând mişcarea începută de celelalte degete, fie în acelaşi sens, fie în sensuri diferite. Trebuie evitată ciupirea pielii între police şi celelalte degete.
- presiunile „în brăţară” – se realizează pe acele zone care pot fi înconjurate de una sau cele doua mâini. Dacă presiunile în brăţară se aplică din aproape în aproape, de la proximal către distal, presiunea propriu-zisa merge din amonte în aval, în sensul facilitării resorbţiei la nivelul capilarelor şi limfaticelor. Mâinile înconjoară segmentul de drenat şi presiunile sunt intermitente, adică faza de presiune urmează fazei de relaxare.
Drenajul manual al ganglionilor limfatici
Drenajul manual al ganglionilor limfatici se execută la fel de blând şi prudent ca şi drenajul manual al căilor limfatice. Mâna intră în contact cu pielea prin index. Mâna se aşează pe pielea pacientului, o deprimă şi o tensionează în sens proximal. Degetele sunt perpendiculare pe direcţia de evacuare a ganglionilor, adică a vaselor aferente. Mişcarea poate fi realizată cu ambele mâini suprapuse, fără a fi vorba de creşterea presiunii. Presiunea se exercită cu mâna aflată deasupra.
Masajul cu miere de albine
Masajul cu miere de albine este benefic în refacerea celulelor. Are rezultate spectaculoase în masajul terapeutic şi anticelulitic.
Metoda masajului cu miere a ajuns până la noi din Tibet. Se bazează pe interacţiunea pielii cu substanţele active biologic care se găsesc în miere, incluzând însă aici şi mecanismele standard de acţiune a altor tipuri de masaj. Această metodă este un fel de reflexoterapie, o îmbinare uimitoare între mierea de albine şi masaj.
O îmbunătăţire rapidă a circulaţiei sangvine în straturile profunde ale pielii şi muşchi contribuie la îmbunătăţirea nutriţiei organelor interne şi ţesuturilor. Mierea conţinând substanţe active din punct de vedere biologic absoarbe toxinele şi contribuie la o mai rapidă eliminare a lor din organism. Un asemenea masaj se efectuează pentru creşterea circulaţiei limfei şi pentru curăţarea pielii. Pielea după efectuarea masajului devine mai elastică, netedă, îmbunătăţindu-se în acelaşi timp starea întregului organism. Trebuie efectuate 15 şedinţe de masaj cu miere, o zi da, una nu (acest lucru este foarte important).
Pentru masaj aveţi nevoie de miere de flori sau de tei naturală, fără adaosuri şi nezaharisită. Ca supliment, în miere puteţi adăuga uleiuri aromatice: de lămâie, portocală, mandarină, grepfrut, ienupăr, eucalipt, levănţică. Se pune o linguriţă de miere la cinci picături de ulei sau amestec de mai multe uleiuri. Dacă faceţi un masaj al coapselor şi feselor sunt suficiente două linguriţe de miere şi cinci picături de ulei.
Iată câteva exemple de amestecuri recomandate pentru masajul cu miere:
- două linguriţe de miere, cinci picături de ulei de lămâie, două picături de ulei de eucalipt, două picături de ulei de levănţică;
- două linguriţe de miere, trei picături de ulei de lămâie, două picături de ulei de portocală, două picături de ulei de levănţică, trei picături de ulei de ienupăr;
- două linguriţe de miere, cinci picături de ulei de lămâie, cinci picături de ulei de portocală;
- două linguriţe de miere, trei picături de ulei de lămâie, două picături de ulei de levănţică, cinci picături de ulei de mentă.
Beneficiile masajului
- acţionează asupra corpului în întregime;
- îmbunătăţeşte circulaţia sângelui;
- detensionează musculatura;
- are efect benefic asupra psihicului, dureri de cap, insomnii, astm, constipaţie, sinuzită, tulburări digestive, limfă şi combate celulita.