Presopunctura este o tehnică utilizată în medicina tradiţionala chineză şi care funcţionează după aceleaşi principii ca acupunctura şi reflexologia. În loc de ace, punctele de presopunctură sunt stimulate prin presiune/masaj, cu vârful degetului, articulaţia degetului, cotul, radiera de la capătul creionului, etc. În total sunt 365 de puncte de presopunctură, majoritatea aflate de-a lungul coloanei vertebrale, cuprinzând cele 12 meridiane cruciale pentru starea de sănătate a fiinţei umane. Punctul de presopunctură are diametrul de aproximativ 0,5 mm. Potrivit medicinii tradiţionale chineze, aceste meridiane pornesc de la vârful degetelor, fac legătura cu creierul, apoi fac legătura cu fiecare organ asociat şi reprezintă trasee prin care energia vitala Chi/Qi traversează corpul. Fiecare meridian este asociat cu un anume organ, fiind denumit după acesta. În momentul în care pe unul dintre aceste meridiane apare un blocaj în calea fluxului de energie, se instalează starea patologică, manifestată la organul corespunzător meridianului. Pentru a îndepărta acest blocaj se foloseşte tehnica stimulării punctelor de presopunctură situate pe meridianul respectiv. Un alt aspect care diferenţiază medicina tradiţionala chineza de medicina occidentală alopată este faptul că în vreme ce medicii tratează organul îmbolnăvit în mod direct, presopunctura încearcă să găsească motivul pentru care acel organ s-a îmbolnăvit, înlăturând astfel însăşi “rădăcina” bolii. Potrivit tradiţiei chineze, echilibrul energetic (yin – yang) este cheia armoniei şi a stării de sănătate.
Presopunctura este un tratament adjuvant, se execută pe ambele mâini, iar în cazul în care nu se obţin ameliorări ale stării de sănătate prezentarea la medicul specialist este obligatorie. Acest procedeu este interzis cardiacilor, bolnavilor psihic, persoanelor prea slabe, celor în stare de ebrietate sau gravidelor.
Beneficiile presopuncturii
- Reduce stresul şi tensiunea.
- Relaxează psihic şi fizic.
- Reduce durerile dentare, musculare, articulare, menstruale, durerile de gât şi umeri, dureri de urechi.
- Accentuează oxigenarea şi circulaţia sângelui.
- Stimulează vindecarea rapidă.
- Ridică nivelul general de energie.
- Ameliorează migrenele, insomnia, depresia, stările de ameţeală, problemele digestive, greţurile matinale, memoria slabă, capacitatea scăzută de concentrare, constipaţia, răcelile, atacurile de panică, hipertensiunea.
- Fortifică rezistenţa la boli şi promovează starea de sănătate.
Tehnica presopuncturii
Stimularea punctelor de presopunctură nu trebuie să fie dureroasă, dar trebuie să prezinte un disconfort minim. Există două metode de stimulare a unui punct de presopunctură: presiune (activare) şi reducere. Presiunea se face cu un obiect bont, nu prea mare ăi se menţine ferm timp de cel puţin 30 de secunde, preferabil 1 – 2 minute. Pentru a reduce un punct se masează cu degetul în sensul invers acelor de ceasornic, timp de 1 – 2 minute. Stimularea prin presiune a unui punct înseamnă ridicarea nivelului de energie în zona influenţată de acel punct. Reducerea unui punct nu este opusul stimulării acestuia, ci are ca afect îndepărtarea blocajului energetic. Astfel, cele două tipuri de stimulare se pot folosi succesiv. Prin variaţii de ritm, presiune şi tehnică în stimularea punctelor de presopunctură se creează diferite stiluri de presopunctură. Cel mai popular stil se numeşte Shiatsu şi este caracterizat de aplicarea unei presiuni viguroase şi ferme. Al doilea stil de presopunctură se numeşte Jin Shin şi reprezintă o abordare mai delicată: punctele de presopunctură sunt apăsate pentru câteva secunde, apoi sunt eliberate. Totodată, în cadrul celor două stiluri există mai multe forme de terapie: în Shiatsu există Shiatsu Zen, Shiatsu Desculta, Shiatsu Namikoshi, Kishiatsu şi Shiatsu Macrobiotic, iar în Jin Shin există Jin Shin Jyutsu, Jin Shin Do, Jin Shin Acu-Touch, Jin Shin San şi Jin Shin Ryoko.
Presopunctura cosmetică
Un tratament cosmetic prin presopunctură presupune stimularea delicată a punctelor de presopunctură de pe fată, scalp, gât şi urechi. Acest tratament mai este numit şi “lifting facial nechirurgical”, deoarece poate avea efecte asemănătoare unui lifting chirurgical, fără complicaţiile şi efectele secundare aferente. Presopunctura utilizată în scopuri estetice este un tratament holistic, concentrat pe sănătatea şi relaxarea întregului organism, pentru ca pielea să reflecte această stare de bine. În plus, sunt stimulate anumite puncte ce corespund unor muşchi şi nervi esenţiali în producerea colagenului şi redarea aspectului tânăr pielii, precum şi puncte de presopunctură care duc la eliminarea toxinelor din piele şi a blocajelor energetice. Potrivit terapeuţilor, în condiţiile unui stil de viaţă sănătos, presopunctura cosmetică practicată cu regularitate, de 2 – 3 ori pe săptămână, are următoarele beneficii:
- Diminuarea sau chiar eliminarea ridurilor.
- Diminuarea aspectului de “faţă umflată”, precum şi a pungilor de sub ochi.
- Reglarea funcţiei organelor interne şi activarea drenajului limfatic, pentru o piele mai sănătoasă, fără impurităţi.
- Sporirea producţiei de colagen în piele.
- Reducerea stresului şi a aspectului unei feţe stresate.
- Diminuarea bărbiei duble.
- Ridicarea pleoapelor lăsate.
- Stimularea muşchilor faciali şi a elasticităţii pielii.
Presopunctura în terapia durerii
Odată cu stimularea punctelor de presopunctură, organismul eliberează endorfine, un analgezic natural al corpului uman, care are efectul de reducere a durerii şi de relaxare. Endorfinele nu blochează în întregime senzaţia de durere, ci mai degrabă alterează percepţia pacientului, având un efect similar cu al administrării narcoticelor. Aceasta este doar una dintre teoriile care explică efectul presopuncturii asupra durerilor. Conform altei teorii – cea a porţilor durerii – transmisia impulsurilor dureroase poate fi modulată printr-un mecanism de porţi sau ecluze în calea sistemului de semnalare a durerii. O poartă deschisă permite trecerea durerii, dar cu cât poarta este mai puţin deschisă, cu atât durerea este resimţită mai puţin. Aceste porţi virtuale s-ar afla sub punctele de presopunctură, iar stimularea acestora produce închiderea porţilor.
Contraindicaţii şi avertizări ale presopuncturii
Dacă tehnica presopuncturii este administrată corect, rezultatele sunt cele dorite, fără efecte secundare. De reţinut faptul că presopunctura autoadministrată nu ţine locul vizitei la medic, în cazul unei afecţiuni grave sau a unei urgenţe. Presopunctura funcţionează excelent în combinaţie cu alte forme de terapie. Evitaţi presopunctura în următoarele situaţii:
- Sarcina – în special începând cu a treia lună. Stimularea punctelor corespunzătoare organelor reproducătoare poate induce contracţiile premature.
- În timpul menstruaţiei nu se recomandă presiunea puternică.
- Cu 20 de minute înainte şi după exerciţii fizice solicitante, o masă copioasă sau baie.
- Boli de inimă.
- În cazul în care punctul de presopunctură se situează sub un papilom, varice, echimoză sau leziune deschisă.
Concentrare, dureri de cap – pentru a avea o minte limpede sau pentru a scăpa de durerile de cap se apăsa zonele de pe vârful degetelor, inclusiv pe cel mare, sau se freacă degetul mare de celelalte timp de două minute.
Ochi iritaţi – se masează falangele mijlocii ale arătătorului şi degetului mijlociu.
Dureri de urechi – pentru înlăturarea acestei stări de disconfort se vor masa falangele mijlocii ale inelarului şi ale degetului mic. În acelaşi mod se poate proceda şi pentru a scăpa de senzaţia de presiune sau de ţiuitul din urechi.
Dureri de dinţi – se împletesc degetele celor două mâini şi se freacă bine între ele. Zonele corespunzătoare dinţilor se află la rădăcina degetelor.
Dureri de gat – se masează uşor zona amigdalelor, aflată pe falanga inferioară a arătătorului de la ambele mâini.
Bronşita, insuficienţa respiratorie – respiraţia se poate stabiliza, iar o bronşită incipientă se poate vindeca masând zonele plămâni/bronhii de pe partea superioară a palmei.
Insomnii, anxietate, tahicardie – pentru relaxare se masează plexul solar şi zona inimii, adică mijlocul palmei.
Dureri stomacale – se masează zona dintre degetul mare şi arătător timp de 1-2 minute.
Dureri de ceafa – de la ceafă pornesc deseori durerile de spate sau de cap; se masează zona care se află la îmbinarea falangelor degetului mare.
Dureri de spate – zonele corespunzătoare spatelui se află pe cantul interior al mâinii, de la mijlocul degetului mare până la încheietură. În cazul durerilor din zona vertebrelor gâtului se masează zona dintre falange.