Uleiul din sâmburi de struguri

Un “eveniment” în lumea tratamentelor naturale,se găseşte prin supermarket, are un nume cu adevărat predestinat ca elixir de sănătate: “viţa de vie”, un izvor al vieţii.

Prima vie a fost cultivată – se pare – acum nu mai puţin de 10.000 de ani, iar de atunci, din negurile preistoriei şi până acum, oamenii au dezvoltat până la nivel de artă cultivarea strugurilor şi transformarea lor în vin. Şi virtuţile terapeutice ale strugurilor sunt cunoscute şi practicate de mii de ani. Până de curând, s-a crezut chiar că în acest domeniu nu mai pot apărea noutăţi absolute. Aceasta, până când atenţia cercetătorilor s-a îndreptat asupra a ceea ce se arunca din struguri: sâmburii.

Mai întâi, aceştia au provocat o mică revoluţie în industria alimentară, pentru ca apoi să înceapă o adevărată carieră în domeniul medical. De “vină” este uleiul extras din aceşti sâmburi cu proprietăţi terapeutice excepţionale, este un campion al anti-îmbătrânirii. Deşi viţa de vie este cultivată de mii de ani, extracţia uleiului din seminţe este de dată recentă, datorită dificultăţilor tehnologice de obţinere a lui. Iniţial, el a fost fabricat doar în Franţa şi în Italia şi a fost utilizat strict în alimentaţie. Apoi a fost utilizat extern, în cosmetică, pentru că este uşor resorbit de piele, pe care o înmoaie şi o întinde. Abia la urmă a fost luat în vizor de către industria farmaceutică. Uleiul de sâmburi de struguri conţine cantităţi însemnate de vitamina E şi vitamina F, precum şi unele minerale: zinc, cupru, seleniu. Dar, mai presus de toate, conţine aşa-numitele procianidine (prescurtat Opc), care sunt un agent anti-îmbătrânire de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C. Mai conţine substanţe care ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii, care catalizează acţiunea unor vitamine în corp, care ajută la ţinerea sub control a reacţiilor alergice. Cu alte cuvinte, un nou medicament natural s-a născut de curând. Să vedem, în cele ce urmează, cum trebuie folosit.

Câteva precizări:

Când vorbim despre efecte terapeutice ne raportăm la uleiul de struguri obţinut prin presare la rece. Mai există un ulei rafinat de sâmburi de struguri, care se obţine la temperaturi mari, când sunt distruse, practic, toate substanţele active din punct de vedere terapeutic şi care, evident, nu este recomandat în vindecare. Uleiul presat la rece din sâmburi de struguri îl găsim în prezent în marile supermarketuri, în raioanele  cu uleiuri de import. Intern, acest ulei se administrează în primul rând prin alimentaţie, fiind un excelent adaos în salate, în sosuri, în diferitele feluri de mâncare, ce nu presupun prepararea la foc. Este absolut necesar să evitam prăjirea sau fierberea acestui ulei, pentru că încălzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietăţilor terapeutice. Doza zilnică de ulei este de 25-45 de grame, adică 2-4 linguri pe zi, care se pot consuma ca atare, sau în hrană. Extern este folosit ca soluţie de masaj pentru piele, pe care o hrăneşte, previne uscarea sa, ajută la menţinerea tinereţii şi a elasticităţii naturale.

Uleiul de struguri – o pavăză împotriva bolii

Bolile vasculare

Folosirea constantă a uleiului de sâmburi de struguri în salate, care vor fi consumate zilnic, este suficientă pentru evitarea unor boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Aceasta pentru că uleiul de struguri conţine substanţe (aşa-numitele grăsimi nesaturate) care ajută la menţinerea tinereţii şi elasticităţii vasculare, precum şi substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Bolile de inimă

Se consumă zilnic două linguri din acest ulei, care este recomandat în mod special persoanelor care au avut sau au o dietă cu multă carne şi preparate din carne, cu prăjeli sau alte grăsimi “rele”, cum ar fi cele din margarină sau din uleiurile rafinate. Acest ulei previne ischemia cardiacă, precum şi tulburări circulatorii cum ar fi hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă.

Tumorile benigne

Studii de dată recentă arată că anumite substanţe conţinute în sâmburii de struguri împiedică dezvoltarea unor formaţiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele şi adenofibroamele mamare. Femeile cu asemenea predispoziţii ar fi bine să facă de 4-6 ori pe an cure de cate 28 de zile în care să consume ulei de sâmburi
de struguri, câte 20-30 de ml zilnic.

Infecţiile diverse

Substanţele active din acest ulei acţionează ca stimulent imunitar pe mai multe căi: catalizează acţiunea vitaminei C în organism, favorizează producerea de celule imunocompetente şi le activează pe cele existente. Mai ales în perioadele reci ale anului, când sistemul natural de apărare al organismului este cel mai încercat, se recomandă consumarea uleiului de sâmburi de struguri, minimum 30 de grame zilnic.

Alzheimer

La persoanele din zonele în care se consumă deja acest ulei de câteva decenii (Franţa şi Italia) s-a observat, pe lângă reducerea ratei bolilor cardiovasculare, o mult mai bună funcţionare a sistemului nervos. Se pare că substanţele antioxidante din sâmburii de struguri sunt foarte eficiente în oprirea proceselor degenerative ce afectează creierul la persoanele în vârstă. Studiile pentru izolarea unei substanţe active care să prevină această cumplită boală sunt în plină desfăşurare, însă până atunci, un lucru este sigur: consumul de ulei de seminţe de struguri este printre cele mai bune antidoturi împotriva Alzheimer.

Afecţiuni dermatologice

Se recomandă atât consumul intern, cât şi masajul pe piele cu acest ulei. Bogat în vitamina E, este un elixir pentru menţinerea tinereţii pielii, dar şi pentru prevenirea unor afecţiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentări, etc.). Masajul făcut după baie cu ulei de sâmburi de struguri împiedică pierderea apei (menţinând hidratarea pielii), dă strălucire şi fineţe epidermei, întârziindu-i îmbătrânirea.

Colesterol

În 1993 a fost prezentat la conferinţa anuală a “Colegiului Ştiinţific de Cardiologie din Statele Unite” un studiu pe 56 de pacienţi, bărbaţi şi femei, care aveau valori ridicate ale colesterolului. Consumând zilnic câte 43 de grame de ulei de seminţe de struguri, aceştia şi-au redus cu 15,6 % nivelul colesterolului din sânge în doar 3 (!) săptămâni. În prezent, uleiul de sâmburi de struguri este considerat cel mai bun medicament-aliment pentru scăderea şi menţinerea la cote normale a nivelului colesterolului.

Varice şi hemoroizi

Consumul zilnic al acestui ulei previne apariţia dilataţiilor venoase anormale şi, mai mult, poate micşora venele varicoase. Se consumă în salate de crudităţi, câte 3-4 linguri pe zi, tratamentul fiind pe termen lung (minimum un an). Este recomandat şi pentru tratarea umflării picioarelor şi a senzaţiei de greutate în picioare.

Arteroscleroza

Uleiul de sâmburi de struguri oferă pereţilor arterelor o protecţie excepţională la depunerile de colesterol. Este menţionată folosirea cu succes şi în arterită obliterantă, unde administrarea sa a ameliorat uşor fluxul sanguin şi, în timp, a redus crampele specifice (mai ales cele nocturne). Pentru obţinerea acestor efecte, se fac cure de lungă durată (măcar 1 an), cu acest ulei presat la rece, din care se administrează minimum 20 de grame zilnic.

Fragilitatea capilară şi fragilitatea vasculară în general

Substanţele din seminţele de struguri au o acţiune antioxidantă puternică, asigurând o protecţie a celulelor din compoziţia pereţilor vaselor de sânge la acţiunea radicalilor liberi şi menţinând sau restabilind în bună măsură elasticitatea vaselor sanguine. O cură de şase luni, în care se consumă zilnic 3-4 linguri din acest ulei, duce la reducerea semnificativă a suprafeţelor cu echimoze produse de fragilitatea capilară şi previne accidentele vasculare (eventual recidiva acestora).

Deficienţe imunitare

Seminţele de struguri conţin substanţe cum ar fi zincul, cuprul, seleniul, vitamina E şi procianidinele, care sunt cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la creşterea imunităţii organismului. O cură cu 25 de grame de ulei de struguri pe zi, menţinută minimum o lună, ajută la mărirea rezistentei organismului la factorii infecţioşi.

Artrita (reumatismul)

Cei care suferă deja de artrită pot constata, consumând acest ulei, o reducere în timp a durerilor datorate inflamaţiilor. Aceasta, pentru că seminţele de struguri conţin substanţe care menţin sănătatea ţesuturilor din compoziţia articulaţiilor, precum şi antiinflamatoare naturale. Se consumă salate cu ulei de sâmburi de struguri (minimum 3 linguri zilnic), în cure de 2-3 luni.

Alergie

Este utilizat şi în tratarea alergiilor, deoarece blochează enzimele care produc histaminele (substanţe naturale din corpul uman care determină apariţia reacţiilor alergice). Se fac cure de câte 2-3 luni, în care se consumă câte 30 ml din acest ulei, zilnic. În caz de criză alergică, administrarea uleiului eficientizează, între altele, acţiunea vitaminei C, care este folosită în toate tratamentele anti-alergice.

Îmbătrânirea

Uleiul de seminţe de struguri nu poate, bineînţeles, opri complet procesul de îmbătrânire al ţesuturilor, dar poate prelungi mult tinereţea biologică. La femei, ajută la menţinerea echilibrului hormonal, previne apariţia menopauzei premature, precum şi a unor fenomene cum ar fi uscarea pielii, apariţia pilozităţilor în exces,estomparea caracterelor secundare feminine. La bărbaţi, previne impotenţa vasculară. La ambele sexe, previne şi combate Alzheimer-ul, reumatismul degenerativ, problemele cardiace. Se consumă, zilnic, minimum 30 de grame, în salate de crudităţi (care îi potenţează efectul).

Vedere obosită

Mai multe studii arată că acest ulei îmbunătăţeşte vederea, făcând ca vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Se recomandă mai ales persoanelor la care tulburările de vedere apar odată cu vârsta sau pe fondul unor probleme circulatorii. Se recomandă în paralel şi curele cu struguri negri, consumaţi ca atare, pigmenţii din coaja acestora ajutând şi ei la ameliorarea vederii, inclusiv a celei nocturne.

Boli care se tratează extern cu uleiul de sâmburi de struguri

Piele uscată şi sensibilă la frig

La zece minute după baie, se masează întreg corpul, mai ales membrele, cu ulei de sâmburi de struguri. Tratamentul se face şase săptămâni la rând, mai ales în perioadele friguroase.

Piele cu tendinţă de îmbătrânire

Uleiul de struguri penetrează rapid epiderma, nelăsând senzaţia de piele grasă şi protejând în schimb pielea de vânt şi de soare. Datorită conţinutului său ridicat de acid linoleic, care este repede incorporat în piele, reduce pierderea de apă din epidermă şi restabileşte elasticitatea pielii. Se foloseşte, de asemenea, după baie, pentru masaj.

Ten uscat

O dată la trei zile, se masează obrajii, pomeţii, fruntea şi gâtul, cu ulei de sâmburi de struguri. Are efecte de protecţie, menţine hidratarea şi împiedică formarea ridurilor.

Contraindicaţii

Intern, nu se cunosc contraindicaţii la administrarea acestui ulei, cu condiţia să nu fie preparat termic şi să nu fie depăşită perioada de valabilitate înscrisă pe ambalaj.

Extern, va fi evitată folosirea sa pe porţiunile cu piele grasă, seboreică, putând în aceste cazuri să producă reacţii cutanate locale.